Ipolytarnóci kirándulás

Kis csapatunk október 4-én egy a szlovák határhoz közel fekvő településre Ipolytarnócra látogatott el. A város a rendkívüli ősmaradvány lelőhelyéről és tanösvényiről híres, amik az ott létrehozott természetvédelmi területen találhatóak.

A helyszínre érkezve tovább is indultunk a Kőzetparki tanösvény felé. Ezen az ösvényen haladva 15 ezer évet tehetünk meg az időben, Az idő kerekét visszapörgető séta átéléséhez 2 millió évenkénti tanúkövek feliratai és az idősorba illeszkedő környékbeli kőzetminták segítenek.



A hétszáz méteres útszakasz végén elértük a Geológiai tanösvény bejáratát. Itt megtudtuk, hogy egykor ezen a területen pusztító vulkáni katasztrófa után mocsárvilág alakult ki, melynek növényi anyagából barnakőszéntelepekké váló rétegek formálódtak. Később a Paratethys sekélytenger veszi át az uralmat, üledékei közé szigetekként tornyosuló rétegvulkánok szórt, törmelékes és láva anyaga ékelődött. A terület újra kiemelkedett, hegyek gyűrődtek, napjainkig tartó szárazföldi üledékképződés vette kezdetét. A negyedidőszak a jégkorszakok idejét, lösztakarókat, az Ipoly folyó kavicsteraszait és erőteljes eróziót hozott magával. Kialakultak az ipolytarnóci vízmosások, tizenhétmillió év után újra felszínre kerültek az ősmaradványok, de immár megkövülten.

Túránk során rengeteg ősmaradványt láttunk. A legérdekesebbek és látványosabbak közé tartoztak a cápafogak, kagylók és csigaházak, elszenesedett növénymaradványok, kidőlt fenyők tűlevél lenyomatai és természetesen a tizenhétmillió évvel ezelőtti ökoszisztémában élő állatok lábnyomai.


A fát nem károsította el az égés mivel egy gyors folyásu folyóba dölt és a vulkáni hamuból kiszivárgott kovasav megkövesítette



Az egykori tenger széle, cápafog lelőhely



Eredeti formájukban és faanyagukban konzerválódott mamutfenyők, a tarósításhoz 2 komponensű vízbázisú szilárdító anyagot injektáltak törzsükbe 



Ősállatok lábnyomai 


Visszafele más úton haladtunk végig a Miocén erdőn át ahol a 17 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjai és ősállatreprodukciók között vezet az út.

 

Ősorrszavúak reprodukciója



Köszönöm, hogy végig olvastad!💙



További képek a benti kiállításról:














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon